Fler tankar om LCHF-magasinet

Oj vad mycket reaktioner på mitt inlägg om LCHF-magasinet. Det är roligt. Nu har jag ett par saker som jag vill tillägga. Det är väldigt svårt att få med allt man tänker och tycker i ett litet kort inlägg och det är svårt att få alla att förstå vad man menar eftersom en del aldrig har kommit i kontakt med genustänk eller läst en rad genusvetenskap. Jag har en lärarexamen i svenska och samhällskunskap och jag analyserar allt jag läser genom kön, klass och etnicitet. Det sitter i mig precis som det gör när man väl har lärt sig att cykla. Detta har jag läst mig till och skrivit otaliga rapporter och uppsatser om och på så sätt läst mig att analysera min omvärld. Det är intressant med en samhällsvetare bland alla läkare och civilingenjörer. Då får man ytterligare en aspekt på det hela som aldrig kommer på tal annars. Så jag kan förstå att mina ord kommer som en chock för en del som inte har lärt sig att analysera sin omvärld på det här sättet. Jag säger inte att jag är mer intelligent, absolut inte, utan att jag har gått en utbildning som har lärt mig att analysera min omvärld på det här samhällsvetenskapliga- och sociologiska sättet. Icke desto mindre viktigt dock.

Så här skriver LCHF-magasinet i ett svar.

Ett delvis raljerande svar kan jag tycka som inte tar mitt inlägg riktigt på allvar. Varför det?

Könsfördelningen på Kostrådgivarna har inget med mitt inlägg att göra. Lika lite som Kostrådgivarna skall drabbas av det jag har skrivit. Blanda inte in dem i detta. Det är mitt ansvar så om ni vill diskutera detta gör det här och blanda inte in Kostrådgivarna i mitt blogginlägg.

Citat från LCHF-magasinets svarsinlägg:

”Använder vi härskartekniker för att trycka ner kvinnorna? Svar: Nej. Som man kan se om man läser några nummer av vår tidning jobbar vi ständigt med att lyfta fram kvinnor, det är svårt eftersom det inte finns så många damer som predikar ett renodlat LCHF-budskap eller som har gett något bidrag till teoribildningen.”

Jag äter renodlad LCHF men jag lagar mat till andra som vill ha det som inte är renodlat LCHF. Jag fuskar aldrig med godis, gluten eller frukt. Men bidragit till teoribildningen har jag inte gjort. Inte ännu om jag inte är något på spåren med ett samhällsperspektiv och genusperspektiv på kost och hälsa. Om det nu intresserar? Hoppas det. Martina Johansson äter inte renodlad LCHF heller. Hon äter vanligt godis och annan icke-lchf mat ibland och Bo Zackrisson skriver också att han gör det. Så här fattar jag inte riktigt vad ni menar? Åse står inte för en renodlad LCHF men hon är med på omslaget. Hur tänker ni? Utveckla detta tack för om det är så att ni bara tar med de som äter renodlad LCHF-mat så kan ni inte ha med Tommy heller som dricker sina Cola Zero. Eller har jag helt missuppfattat detta? Förklara gärna.

BRA att ni klargör att det handlar om socialt konstruerat kön. Då blir diskussionen om mäns och kvinnors olika sätt att äta på väldigt intressant och min kritik mjuknar. Jag upplever också att det är så med den skillnaden att jag inte drar alla kvinnor över en kam. Förmodligen för att jag själv inte känner igen mig i fettskrämdheten och för att jag anser att när man drar alla över en kam befäster ojämlikheten. Därför ville jag få en diskussion om detta och det lyckades jag med. Vi måste diskutera VARFÖR ni upplever att män och kvinnor äter på olika sätt och inte bara tala om att det är så för då kommer man ingen vart.

Jag anser precis som er på LCHF-magasinet att det är ett stort problem att mat som inte är LCHF benämns som LCHF och att det bakas och sötas alldeles för mycket utan att man talar om att det inte går att äta mängder av det och gå ner i vikt och att det vilseleder många. Men jag tror att detta handlar för många (inte alla) om att upprätthålla sockerberoende och matmissbruk. Då kan man inte bara säga att sluta ät det för då är man på samma nivå som de som säger att det bara är att äta mindre och träna mer.

Ett sockerberoende, matmissbruk och kroppsfixering hänger ihop och det är något som kvinnor socialiseras in att hamna i genom de sjuka kroppsideal och synen på kvinnan som objekt som skall behaga män. Då bantning och hetsätning för att uppnå idealet blir ett livsprojekt. Ett stort samhällsproblem. Bakom det här samhällsproblemet ligger alltså våra könsroller som vi socialiseras in i vilket gör att kön är en väldigt viktig aspekt när det gäller kost och hälsa. Även klass och etnicitet är intressant att diskutera när det gäller kost och hälsa men det tar vi någon annan dag.

Sen kan jag väl erkänna att jag gör många ”fel” också för jag väljer inte alltid det feministiska i första hand själv. När jag plåtades för Aftonbladets bilaga ”Laga LCHF” så ser ni en äppelkäck kvinna rörandes i grytor. Så ser inte verkligheten ut kan jag säga. Jag står och lagar mat i mina myskläder, osminkad med otvättat hår och gapar på barnen och sambon. Men det säljer att se ut på ett visst sätt så att upprätthålla det blir business. Precis som tillrättalagda bilder här i bloggen och på Istagram blir problematiska. En mycket intressant företeelse i samhället. Jag kan känna mig lite äcklad av det samtidigt som det gäller att spela med i samhällets spelregler om man skall nå ut med ett budskap. Jag valde att LCHF-budskapet var viktigare än det feministiska när jag gjorde LCHF-bilagan och gör det ibland i bloggen och på Instagram också men det grämer mig lite. Ett problem eftersom man blir en slags förebild när man hamnar på omslag. Men om man ser fräsch ut så säljer LCHF och det är också viktigt. Det finns så många dimensioner i det här som man kan analysera och det är väldigt intressant och tankeväckande och jag kämpar med det hela tiden. När man är medveten om problemen så blir det mycket svårare.

Sen måste vi sluta med att tala och skriva om kvinnors utseenden. Så som SSS gjorde i reportaget om det brittiska paret är inte okej. Det är inte intressant och det är det som upprätthåller de sjuka idealen, som upprätthåller att kvinnor bantar och i förlängningen är rädda för fett och kött som LCHF-magasinet säger. SSS bidrager alltså själv till det han upplever som ett problem med kvinnors kosthållning när han objektifierar kvinnor. Det är ganska lustigt och en väldigt bra poäng av mig kan jag tycka. Så sluta upp med att prata om utseende genast! Även när det gäller män.

Nu kallar familjen. Hörs senare!

Ha en fortsatt glad påsk!

Ekologisk lammstek som jag åt igår tillsammans med fet egengjord majonnäs och bernaisesås. 
DSC_0278

25 Kommentarer

 1. NU förstår jag vad du menar, Anna-Maria! Har läst alla inlägg i debatten och lutat än hit, än dit i mina reflektioner. Jag tror att du faktiskt, som du själv skriver, är något mycket viktigt på spåret. Det är spännande, att till övriga perspektiv på kost och hälsa, medvetandegöra hur dagens djupt inrotade mans- och kvinnoideal påverkar vår kosthållning. Hur kulturella och sociala förhållanden spelar roll för hälsa i allmänhet, och medvetna val som exempelvis LCHF i synnerhet, glöms ofta bort. Perspektivet vidrörs ibland i debatten, men generellt är det ändå fler ur medelklassen, med utbildning och god ekonomi, som kan ta ställning och förändra sin livsstil i rätt riktning. Jag håller med dig om att det kan vara svårt att finna en försvarbar balans i att som kvinna föra ut sitt budskap utan för stora kommersiella eftergifter.

 2. En kort fråga Anna-Maria:

  Upplever du att det inte finns någon skillnad mellan kvinnors och mäns preferens vad det gäller LCHF-mat?

  • Jag skriver ju i det här inlägget att det gör det och att den skillnaden är socialt konstruerad. Men ALLA kvinnor äter inte enligt sin könsroll som det låter som på SSS och Bo.

   • Sten Sture skriver i den text du bland annat hänvisar till i ditt resonemang:

    ”Men för många kvinnor låter detta en smula ofräscht.”

    Tidigare har SSS anklagats gör att generalisera och nu menar han att alla (med versaler till och med…) äter enligt sin könsroll.

    Han säger inte ”alla”, ”de flesta”, ”kvinnor i allmänhet”, ”generellt”. Han säger ”… ”för många kvinnor”.

    Jag tycker du med ditt resonemang förstärker det du och några andra ”vill” läsa in i det som SSS och Bo skriver.

    Sen förstår jag inte riktigt kommentaren kring mig och min cola zero. Är det sötningsmedlen som enligt dig inte skulle gillas av LCHF-magasinets redaktion?

    /Tommy

    • Jag håller med om kritiken gällande SSS och kvinnor i allmänhet. Jag ser inte att han skulle ha dragit alla kvinnor över en kam här.

     Däremot är det ju klockrent så att om redaktionen verkligen på allvar skulle hålla sig till ”renläriga LCHFare” så går ju sötningsmedel bort. Men som tur var är ju LCHF till stor del vad vi själva gör det till och alla är fria att dricka Cola Zero ifall de själva vill. Så självklart ska de ändå ha med dig i tidningen! Hon bara satte dit dem när de klagar på att man inte hittar renläriga kvinnor att intervjua.

     • Lite OT:
      Jag vet inte heller var renlärig LCHF är och skulle jag dra en ruskigt skarp gräns så håller jag med om att sötningsmedel går bort. Jag säger själv att jag äter strikt LCHF, i det lägger jag egentligen främst kolhydratsinnehållet och fetthalten. Sen att jag dessutom förespråkar så naturlig och enkel mat som möjligt är för mig en lite annan sak. Jag ”syndar hellre med lite sötningsmedel än bröd, godis eller andra prefabbade saker… Bakning och desserter har aldrig intresserat mig, vare sig före eller efter jag börjat med LCHF.

      /Tommy

    • LCHF-magasinet svarar inte på min fråga om vad renlärig LCHF är så jag vet inte men jag antar att det inte ses som det eftersom de är emot bakning med sötningsmedel. Bacon är okej har jag förstått det som trots tillsatser.

     Han skriver såhär: ”En anledning till att män lyckas så bra med LCHF är att de gillar kött och smör”. Det tolkar jag som att han menar att kvinnor inte gillar det.

     • ”Han skriver såhär: ”En anledning till att män lyckas så bra med LCHF är att de gillar kött och smör”. Det tolkar jag som att han menar att kvinnor inte gillar det.”

      Precis. Du tolkar det så. Du spetsar till det väl mycket med att skriva att han menar att ”ALLA”. Jag tycker inte att det är ok att förstärka något för att vinna egna poänger på det. Det är främst det jag retat mig lite på i den här debatten. Du och andra ”förstärker” saker ni vill se och så blir det en snöbollseffekt av det.

      /Tommy

 3. Heja heja heja! Jag är feminist och LCHFare och har länge tänkt på hur patriarkal LCHF-världen är men har liksom skjutit det åt sidan för jag orkar inte ta fighten varken med mig själv eller andra. Så jag tycker det är väldigt starkt och viktigt att du tar upp det här och jag tror definitivt att det finns ett viktigt samband mellan kvinnors självkänsla, deras matvanor och det patriarkala samhället vi lever i.

  • Tack för fina ord! :)

 4. ”Jag har en lärarexamen i svenska och samhällskunskap och jag analyserar allt jag läser genom kön, klass och etnicitet. Det sitter i mig precis som det gör när man väl har lärt sig att cykla.”

  Det är väl snarast så att du skaffat dig ett par glasögon som du nu använder för att leta veck på lakanet som de flesta av oss andra inte tycker sticker så mycket i ögonen att det är värt att riva upp hela bäddningen för

  Att vara medveten om strukturer i samhället som inte är i överensstämmelse med att alla ska behandlas lika är förstås hedervärt men nog känns det som du i det här fallet släcker ljuset för att kunna hitta de mörka fläckarna

  Vad du vill göra är ju att polarisera och kategorisera
  Kvinnor mot män och klasser mot varandra

  Om dessa indelningar verkligen är relevanta i dag öht kan förstås diskuteras
  Som genusvetare är det förstås en förutsättning att de finns för att teorierna ska ha någon vidare bäring i dagens samhälle

  Att däremot styra in debatten inom Lchf-rörelsen mot nåt slags könskrigstänkande dessutom med väldigt svaga indicier som stöd tycker jag är ogenomtänkt och gynnar vare sig Lchf eller strävanden mot ett mer jämställt samhälle

  Att du sen trots att du väckt frågan inte tycker att ljuset ska hamna på könsfördelningen hos KRG som du är en del av och företräder ger en ganska fadd bismak av dubbelmoral när man inser att ni är 14 tjejer som inte hittills lyckats hitta en enda duglig karl som passar in i ert gäng av kostrådgivare

  Har ni verkligen letat eller är det en (o)medveten strategi att enbart polarisera er mot kvinnor kan man onekligen undra?

  Det finns ju ett rätt passande uttryck som går ut på att man kanske bör städa innanför egen dorr innan man ger sig ut och kritiserar andras bristande ordning på torpet

  • 1. Jag tycker att förminskande av kvinnor är lika illa var det än är och jag upplever inte att jag överreagerar. Det får stå för dig.

   2. Jag bestämmer inte vilka som är med hos Kostrådgivarna eller inte. Jag ser det som ytterligare sätt att nå ut med LCHF-buskapet bara. Sen hade jag gärna sett fler män där men när jag gick utbildningen och när jag ser vilka det är som går utbildningen så är det till 99% kvinnor. Därav den skeva fördelningen. Sen tror jag att en del män inte vill vara med en grupp med kvinnor. Tyvärr. Det har också med patriarkatet att göra och ojämställdheten.

   • Jag vill helst inte vara i en grupp bestående av bara eller starkt övervägande kvinnor och jag är ändå kvinna. Kvinnor i grupp har ofta lågt i tak och är lättkränkta och använder ofta subtila beteenden för att ”hålla ordning i ledet”. Tillhör jag patriarkatet då?

    • Oj, vilka fördomar. Håller inte med dig om detta.

 5. Jättebra och intressant att du tar upp detta.

 6. Fint inlägg Anna-Maria. Skönt att du håller dig saklig, när inte LCHF-magasinet klarade av att göra det. Jag blev rätt besviken på deras raljerande ton i svaret. Det är så synd att genus är som ett rött skynke för så många människor, att de eldar upp sig och attackerar utan att ens lyssna på budskapet. Känner sig attackerade genast och inser inte att vi alla gör oss skyldiga till genus-grodor mellan varven och att det är helt ok, så länge vi kan diskutera det och lära oss av det.

  Det sagt, så har vi ju alla en bakgrund vi kommer ifrån, du ser saker ur perspektivet genus (bl.a). Men vad jag började fundera på här nu, jag är inte helt säker på om jag är något på spåret eller ifall jag helt är ute och cyklar, men jag tror inte att det är fråga om att de på redaktionen har en förlegad kvinnosyn. Jag börjar snarare vara inne på spåret att de ibland har en rätt nedsättande ton mot ”outsiders”. Jag har reagerat på det någon enstaka gång i magasinet, men nu, i ljuset av deras svar till dig, började jag reagera på det mer. De har helt enkelt en rätt rolig, men odiplomatiskt skrivstil ibland. Är man inte renlärig LCHFare eller annars inte helt håller med dem, kan det hända att man råkar ut för förlöjligande. Det är visserligen en delorsak varför tidningen är populär. Det är roligt att läsa sådana texter så länge man inte hör till den gruppen själv.

  • Tack för den kommentaren, Jena! Ja, vi strävar efter att hålla en lättsam och ibland småförarglig ton, och vi bryr oss inte om ifall någon blir ilsken. Jag har fått många skällbrev, men det får man finna sig i när man försöker vara rolig. Vi använder oss också ofta av ironi, och det ska man egentligen inte göra eftersom man så lätt blir missuppfattad. Men vi försöker undvika att vara elaka och vi är noggranna med att inte fastna i några stereotypier. Visst har vi gjort ett och annat övertramp, men inte när det handlar om ras eller kön. Det är därför som vi upplever oss som orättvist anklagade.

   /SSS

   • Precis SSS, det är lite så jag tolkat texterna också. Jag har inte riktigt på allvar reflekterat över det tidigare, men ibland har jag ryggat tillbaka lite förundrad över ordvalet, men är ju ofta som sagt det som gör tidningen rolig. Säkert inte alltid lika roligt för den som känner sig träffad. Där får man ju göra en avvägning, som ni säkerligen gör. Ibland blir det fel, men oftast förhoppningsvis rätt. :)

  • Tack! :)

 7. Jo det var väl tydligt att du hade fått lära dig att tolka allt du läser som om det var menat att vara föfördelande mot kvinnor och därför har du fyllt ut det skrivna genom att dra långa resonemang som du bara föreställer dig samt genom att byta ut ord i den skrivna texten för att dina resonemang ska hålla.

  Ingen som vet något om LCHF skulle väl tro att en förespråkare menar att det finns biologiska skäl att ha problem att följa den kosten? Det måste ju ha varit klart för alla att det som avsågs var sociala skillnader.

  Det är du och endast du som har påstått något om ”alla” i någon grupp. SSS skriver ju ordagrant ”många” i en viss grupp. Att som svensk- och samhällslärare tolka ”många” X som ”alla” X är inte att ha lärt sig någon metod.

  • SSS skriver att män gillar kött och smör. I kontrast till de som inte är män blir det tydligt att han menar att kvinnor inte gör det.

 8. Tack för ännu ett oerhört intressant och läsvärt inlägg!

  /Lågkolhydratkost-ätande vegetarian :)

 9. Tack för ännu ett oerhört intressant och läsvärt inlägg!

  /Lågkolhydratskost-vegetarian :)