Den störste fanatikern är den störste tvivlaren

När man har tagit till sig lågkolhydratkost och gjort den till ett normaltillstånd blir man ibland chockad av den provokation kosten kan ge upphov till. Jag glömmer det ibland men påminns när jag möter människor som är där jag var för två år sedan. Jag säger absolut inte att jag har kommit längre än andra utan att jag har upptäckt ett nytt område som jag vill att andra också skall få chansen att upptäcka och framförallt uppleva.

Mitt möte med lågkolhydratkost var som att springa in i en vägg. Jag blev så provocerad och rent av förbannad över de dumheter som lågkolhydratsförespråkarna pratade om. Annika Dahlqvist, vilken stjärna. Hjärnan behöver ju kolhydrater tänkte jag och mättat fett är inte bra. Vilka stollar! Nu vet jag bättre. Jag förstår om folk tycker att jag är en stolle för jag har själv varit där. Det värsta med de där lågkolhydratsförespråkarna var att de kunde leva utan socker och vara nöjda med det! Vilka idioter. Klart att man måste få äta det. Vilket fruktansvärt tråkigt och torrt liv om man inte fick äta socker och vitt mjöl.

När jag ser tillbaka på mig själv så ser jag en människa som inte levde. Jag levde för att äta. Vad är det för liv? Ett väldigt fattigt sådant. Livet skall levas inte ätas. Jag ser tillbaka med sorg på den kvinnan som hängde upp livets glädje och lycka på vad hon åt eller tankarna på vad hon skulle äta.

Att lågkolhydratskost har fått mig att börja leva är inget dåligt betyg till kosten och det är därför jag har valt att arbeta med detta så att fler kan få uppleva samma sak som jag.

För att knyta ihop säcken och komma till det jag tänkte berätta så håller jag på att lägga ut en annons i lokaltidningarna. Annonsen ser ut såhär:

 

 

 

 

 

 

 

 

Kvinnan som skulle göra annonsen ringde upp mig och tyckte att jag var ute på tunn is. Hon tyckte att jag provocerade för mycket. Jag blev chockad. Vad är det som är chockerande med den här annonsen. Den är ju sann. Hon tyckte att jag inte kunde skriva att man blir frisk av kosten för att det finns studier som tyder på att lågkolhydratskost skulle vara skadligt. Okej. Vilken studie har du läst? För mig veterligen finns det ingen sådan. Det kunde hon inte säga. Precis. Antaganden tagna ur luften eller ur kvällspressens vinklade historier. Kostdoktorn har samlat alla studier av hög kvalité där lågkolhydratskost står som vinnare och dessutom så har Socialstyrelsen godkänt ”metoden” för länge sedan.

Jag är glad över att man inte ens kan göra en annons utan att folk reagerar. Det är precis det jag vill. För det var det som gjorde att jag föll pladask för lågkolhydratskost. Ibland krävs det att man måste springa in i väggen för att stanna upp och omvärdera det man tidigare har trott på.

9 Kommentarer

 1. Lycka till; Flott annons – du har mycket stöd – och du behövs :) M.v.h.

 2. Ja jag håller med, man blir ibland förvånad över att det fortfarande anses provocerande när man själv tycker detta är ett normaltillstånd.
  ”Men man mår ju bäst av att äta varierat” fick jag höra för någon dag sedan.
  Ja men vad är varierad kost? Jag äter samma kost som andra förutom spannmål och stärkelse.
  Jag brukar få tyst på dem genom att tala om hur många som mår så mycket bättre i sina nagar för att de inte äter gluten, vem kan tjaffsa emot att man mår bättre? hade lågkolhydratkost varot skadligt så hade inte så många blivit markant bättre i magen, inflammationssjukdomar etc.

 3. Bra skrivet, håller med allt till 100%
  :)

 4. Vilken snygg annons!
  Visst blir man förvånad av de starka reaktioner man möts av? För oss är det ju självklarheter.
  Det är tråkigt att så många blir skrämda till att tro att det är farligt.
  Jag är trött på att försvara vad jag äter och att människor vägrar lyssna om jag försöker hjälpa dem med tips för en bättre hälsa. Frustrerande!

 5. Kost – Hälsa – Viktreglering :-) precis i den ordningen. Härligt.

  ”Man ska äta för att leva –
  inte leva för att äta”

 6. Jätte bra, bästa annonsen på länge, länge!

 7. Bra annons! Jag gillar verkligen att du skrivit frisk före smal. För det är ju det det handlar om.
  Det jag tycker är fantastiskt(eller kanske mer hemskt) är hur folk inte kan se att fetma och övervikt faktiskt är ett symptom på att något inte står rätt till. Fetma är ju inte ett eget fenomen utan (går jag för långt här?) en sjukdom!

  Jag gillar den här bloggen, och grattis till start av hemsida och kostrådgivning!

 8. Det absolut vàrsta med att àta lchf àr inte att man ”inte kan hitta mat” nàr man àr ute eller liknande. Det àr alla dòmande àsikter och tankar, speciellt nàr man t.ex. har en anstàllningsintervju med lunch, eller blir bjuden pà middag utomlands hos sin chef etc. Hade det inte varit fòr andra mànniskors fixering vid mat som socialt smàrjmedel och attityder till mat (t.e.x. tron att man àr pà ”diet” om man skippar kolhydrater) hade det varit riktigt enkelt.