Farmageddon

Igår när barnen hade lagt sig kollade jag på dokumentären Farmageddon på Netflix. Man kan se den här på Youtube om man inte har Netflix. (Gilla den på Facebook.) Har konstigt nog inte hört om den eller läst om den på någon annan svensk blogg tidigare. Märkligt för den var väldigt bra och förespråkade naturlig mat och den var spännande och väldigt intressant och handlade om hur småskaliga ekologiska jordbruk blir jagade och stoppade i USA till förmån för de stora livsmedelsproducenterna. Familjer som driver små bondgårdar blir motarbetade och spionerade på och rätt som det är så dyker det upp ett SWAT-team och håller barnen och föräldrarna fångar med hjälp av vapenhot så att hälsomyndigheterna hinner beslagta maten och djuren. Jag undrar vad de har gjort för fel?

Filmen handlade en del om de som säljer raw milk eller råmjölk alltså oprocessad mjölk direkt från kossan. Jag kallar det råmjölk för att skilja det från den ”vanliga mjölken” även om jag vet att råmjölken egentligen är det första som kommer ur kossan när hon har kalvat.

Kvinnan som har gjort filmen började ge råmjölk till sitt barn för att han hade allergier och då blev han frisk. Råmjölk innehåller ämnen som gör att allergier och astma minskar eller försvinner. De bönder hon köpte mjölken av blev hårt ansatta av myndigheter och det var så hon kom på att det var viktigt att sprida budskapet genom den här filmen.

Råmjölk kan vi i Sverige köpa direkt av bönder men det får inte säljas i butiker. I USA är det olika från stat till stat. Men i Kalifornien får rawmilk säljas på marknader och där upptäcker tydligen fler och fler det hälsosamma med den ursprungliga och icke processade mjölken.

Bönder och experter berättar i filmen att råmjölk är ofarligt på så sätt att djuren har det bra om de får växa upp så som det är tänkt att de skall och för att det är så få steg från kossa till konsument. Från kossa till råmjölk direkt på frukostbordet medan den homogeniserade och pastöriserade mjölken går igenom en massa steg innan den hamnar i våra magar och att det därför borde vara större risk att få in bakterier i mjölken på det sättet. Det är också intressant att råmjölk är förbjudet att dricka men socker, skräpmat, cigaretter och sprit får vi sätta i oss hur mycket vi vill. Någon jämförde råmjölken med knark. Lika reglerat. :)

Men varför är råmjölken förbjuden då? Är den så farlig? Nej. Självklart inte. Vi hade inte varit här idag om våra förfäder hade dött som flugor av råmjölk. Det är klart att om man inte kan åka och köpa färsk mjölk direkt från bonden eller i en butik i närheten så måste mjölken processas för att inte bli dålig. Den håller inte så länge att det går att frakta över halva Sverige och sedan stå i en butik och vänta på att bli köpt. Den djurhållning som vi har idag där kossor trängs på en liten plats och tvingas ta antibiotika för att inte bli sjuka gör att det blir bakteriehärdar. Det händer inte om djuren får gå ute och beta gräs och äta det som de är skapta för att äta. Därför skulle jag inte dricka råmjölk från en kossa som är uppfödd på fel sätt precis som jag inte gillar att äta kött från djur som har trängts i burar och ätit soya hela sitt liv.

Jonas Cotlings bror var med i GP för ett tag sedan och man fick följa honom när han var på en gård och köpte mjölk som var oprocessad. Läs om det här.

Nu blir man ju inte lite sugen på att köpa råmjölk själv. Skall kolla upp detta i veckan.

Vad säger ni om detta? Ni kanske har några tips på var man kan köpa råmjölk?

Skärmavbild 2013-04-21 kl. 8.50.00 AM

 

4 Kommentarer

  1. Oprocessad mjölk (ska enligt uppgift) gå att få tag på i vårt grannland i öster
    (Ska kolla nästa gång jag ska dit)

    Både ”Farmageddon” och ”Peak Soil” (som innebär att vi fördärvar odlingsmarken) är ett par begrepp vi borde prata mer om inom LCHF-kosten

  2. Råmjölken fås bara vid första mjölkningarna då kon har kalvat. Den ska ges till kalven för att den ska få ett bra immunförsvar m.m. Jag tror att du blandar ihop råmjölk med ”vanlig” mjölk som inte är pastöriserad och homogeniserad och som innehåller en högre fetthalt är standardmjölk. Men är inte säker – rätta mig om jag har fel…

    • Läs inlägget så ser du att jag skriver detta. Jag kallar den mjölk som är oprocessad för råmjölk men jag gör det för att skilja på vanlig mjölk och oprocessad.

  3. Jag tror faktiskt inte det är tillåtet att sälja mjölk direkt från gården. Min kusin hade mjölkkor till helt nyligen. Som barn köpte vi alltid mjölk från henne men så en dag när vi var där hade hon köpemjölk till kaffet åt oss. Hon sa att hon inte ens fick bjuda oss på opastöriserad mjölk. Det ‘r sorgligt, jag som älskade den mjölken. Köper ibland Järnamjölk som är så lite behandlad som möjligt.