Genombrott i behandling av folksjukdom är kosten

Dagens förstasida på GP provocerade mig till att skriva det här inlägget. Speciellt underrubriken ”Genombrott i behandlingen av en folksjukdom” som är ett citat av docent och överläkare Bengt Rundqvist på kardiologen. Operation kan hjälpa mot högt blodtryck. Kan hjälpa? Det är alltså inte säkert? Operationen kostar samhället 78000:- och den kan kanske hjälpa. Om den inte hjälper så har vi slösat bort tre månadslöner för en undersköterska eller förskolelärare. Där hade de pengarna gjort mer nytta.

Det som irriterar mig mest är att sjukvården helt och hållet blundar för kostens betydelse när det gäller folkhälsan. Igår var det en artikel i GP som handlade om att de barn som föds idag kommer varannan att bli 100år men det poängterades att sjukvården var tvungen att bli bättre för att inte var och varannan av de här 100-åringarna  skulle leva många år dementa, sjuka och med noll livskvalité. Men ingenting om kosten. Det stod bara att vi måste röra oss mer och sluta röka. Kosten verkar som den är totalt betydelselös när den i själva verket är A och O. Varför har operationer och mediciner blivit första valet? Varför tittar man ingenting på hur människor äter? Att inte göra något åt kosten är som att inte tvätta ett varigt och smutsigt sår och bara sätta plåster på och hoppas på att det läker. Man tar alltså inte bort orsaken till att det blir en inflammation. Börjar man inte med kosten och levnadsvanorna innan man sätter in medicin eller opererar människor så kommer vi aldrig bli friska 100-åringar.

Kvinnan i artiklen hävdade att hon rörde på sig mycket och att hon ändå hade högt blodtryck och att operationen har hjälpt henne men att hon inte ännu kunnat sluta med sina mediciner. Nu vet inte jag vad den här kvinnan äter och det kan hända att hon äter lågkolhydratskost (och fikar på en lchf-bulle i reportaget) och att just hon inte hade kunnat bli hjälpt på annat sätt. Men jag är tveksam.

De personer som jag träffar som har högt blodtryck och äter medicin för det som börjar med lågkolhydratskost får sluta med sina blodtrycksmediciner för att blodtrycket sjunker som en sten efter ett tag. Självklart finns det individuella variationer men alla jag har träffat har fått lägre blodtryck. Det vanligaste när man börjar med lågkolhydratskost är att man får ett lägre blodtryck när man tar bort socker, vitt mjöl och stärkelse ur kosten.

Hur många av de här patienterna med högt blodtryck hade behövt operationen om de först hade blivit ordinerade lågkolhydratskost? Jag är övertygad om att det bara hade funnits ett fåtal kvar att operera och färre hade behövt äta mediciner och det betyder en massa intjänade pengar som vi kan lägga på annat i samhället. Viktiga saker som våra barn och att få ut folk i arbete.

Jag är också övertygad om att lågkolhydratskost är ett genombrott i behandlingen av många folksjukdomar. Inte operationer eller mediciner. Tänk vad många som har blivit friska av att äta lågkolhydratskost. Tidningar och internet svämmar över av berättelser av folk som har fått sina liv tillbaka, kunnat sluta med mediciner, gått ner till sin normalvikt osv. Hade så många människor blivit friska av en medicin eller en operation som de blir och har blivit av lågkolhydratskost så hade personen som kom på det garanterat fått ett Nobelpris.

 

 

8 Kommentarer

 1. Instämmer i allt du säger! Problemet är bara att Livsmedelsindustrin och Läkemedelsindustrin inte vill ha oss friska. Hur ska de då tjäna alla sina pengar?!

  • Ja dessa starka kapitalkrafter. Suck. Det är tur att det finns folk som kan tänka själva som oss. :)

 2. Självklart är kosten en viktig faktor vad gäller hälsan, men du ger en enormt förenklad bild. Jag har högt blodtryck (medicinerar) trots ett BMI på 19,3, fettprocent på 20 muskelprocent på 39. Alla tester visar på bra värden (äter otroligt lite kött, mest lax och makrill, minimalt med kolhydrater, dock feströker jag). Orsaken jag har blivit given är för mycket stress samt arvsanlag (min pappa, farbror, farfar alla hde högt blodtryck och problem med hjärtat trost aktiva hälsosamma liv.) Så jag skulle snarare vilja påstå att stress är en lika viktig faktor som dålig kost när det gäller hälsa.

  Gällande att blodtrycket sjunke rmed lågkolhydratskost beror nog även på att vikten sjunker och därmed blodtrycket.

  • Självklart har inte jag hela svaret och det kan man inte ge i ett kort litet inlägg. Den som kan det borde också få Nobelpriset. ;)

   Jag skriver att det finns avvikelser, precis som personer som du, men jag tror att det till stor del är kostrelaterat. Jag har personligen erfarenhet av ett kostrelaterat högt blodtryck och jag har aldrig varit överviktig så där finns det också avvikelser.

   • Ja precis medicin är ju självklart komplext. Men håller med dig att andra medel än läkemedel och sjukvård sällan diskuteras. Min läkare, kinesiska expert på kinesisk medicin och akupunktur, menade själv att det inte fanns ngt att göra förutom medicin i mitt fall. Vilket jag ju inte går med på utan har som målsättning att få ett normalt blodtryck (vilket jag får så fort jag haft semester i tre veckor).

    Sen är jag dock skeptisk till att lchf passar alla.

 3. Jag reagerade precis som du och blev väldigt upprörd! Varför är medicin och operationer vägen till allt! Kosten måste väl ändå vara det viktigaste?! Man undrar hur lång tid det ska ta för folk att ändra sig? Kanske måste vi byta generation innan förändring kan ske?

  • Ja det här nya är något som måste växa fram sakta. Jag möter många människor i min egen generation (80-talister) som är oerhört skeptiska så det lär ta tid. Men jag håller ut och kämpar på!

 4. Jaaa, jättebra reflektion!
  Jag blir också sååå trött på alla dessa operationer som ska fixa både det ena och det andra… Man tittar aldrig (iaf inte i västerländsk sjukvård) efter orsaken till en sjukdom, NEJ, man tar bort SYMPTOMEN med ett piller eller en operation, jadå!
  Nej, tacka vet jag österländsk visdom, där har man ett holistiskt synsätt, vad kan jag äta och göra för att få just MIN optimala hälsa!