Gör som du förväntas och du skall bli belönad

Jag skrev en kommentar i Kostdoktorns blogg imorse som svar till en person som gick väldigt hårt åt Anna Hallén. Många har gillat kommentaren, till min glädje, så jag tänkte att jag skulle ge er en utförligare utläggning här om vad jag har uppmärksammat i LCHF-världen.

LCHF-världen står inte utanför samhället. Den finns mitt i och påverkas av samhällets alla spelregler precis som allt annat. Det märks väldigt tydligt här eftersom det är en liten del av samhället och därför lättare att analysera. Som utbildad gymnasielärare i svenska och samhällskunskap så är jag inte helt tappad bakom en vagn och kan analysera min omvärld. Jag har en lika lång universitetsutbildning som Kostdoktorn har men den är inte alls lika åtråvärd och har lägre status i samhället. Anna Hallén är också utbildad gymnasielärare inom ekonomiska ämnen och läser biovetenskap, biokemi och basmedicin på universitetet. På läkarutbildningen läser man ingenting om kost så det betyder att Kostdoktorn är minst lika mycket autodidakt som Anna Hallén och jag är inom kost. Eller? Rätta mig om jag har fel.

Annika Dahlqvist är den människa som har gjort mest uppoffringar för LCHF i Sverige. Titta på den här videon som Kostdoktorn har gjort med Annika Dahlqvist. Man blir berörd av hennes mod och kraft. Men vad har hänt med Annika nu? Hon har blivit tystad. Det heter att hon har stått tillbaka själv men hur skulle ni själva ha gjort? Vem orkar stå i skottlinjen hur länge som helst. Vem orkar bli felciterad och hatad? Jag förstår att hon har dragit sig tillbaka. Om det inte vore för att Annika vågade trotsa Socialstyrelsen och riskera anseende och karriär så hade vi inte kommit så långt som vi har gjort i Sverige med råd till diabetiker och överviktiga. Det får vi inte glömma bort! Men kvinnor glöms bort historiskt sett. Se bara på litteraturhistorien. (Jag skall inte gå in på det men det finns en massa forskning på att betydelsefulla kvinnor i litteraturen har glömts bort till förmån för män.)

Omedvetet belönar vi män och kvinnor och vad de gör på olika sätt. Om en kvinna ger sig in på ett traditionellt manligt område som forskning så blir hon hårdare bemött än vad en man blir. Vad tror ni hade hänt om Annika hade varit en man? Jag är helt övertygad om att folk inte hade reagerat lika starkt. Man hade på något sätt tänkt: Han kanske har en poäng? Annika däremot blev klassad som en galen och hysterisk tant. Just hysterisk är vanligt att vi kvinnor får som epitet. Medan män är handlingskraftiga och bestämda.

Detsamma gäller Anna Hallén och Kostdoktorn. Anna blir mycket hårt åtgången av folk i bloggar (mest av män) och Kostdoktorn blir hyllad. Nu tänker ni att det beror på vad de säger och skriver. Nej, det gör de inte. De säger samma saker i grund och botten. Naturlig mat är det bästa för att uppnå god hälsa. Punkt slut. De kämpar båda två för samma sak och det är en ökad folkhälsa. Men varför blir Anna så hårt kritiserad?

Jo, för att hon är kvinna och hon tassar in på en traditionellt manlig arena. Hon är expert och en expert skall vara en man. Om det inte handlar om viktminskning, matlagning för barn eller sockerberoende. Där kan vi kvinnor vara experter. Där passar vi in och är inget hot. Utseende, barn och matlagning. Fine. Forskning och vetenskap. Nope.

Ni ser ju hur det ser ut i LCHF-världen. Kvinnorna skriver bakböcker, kokböcker och viktminskningsböcker och syns äppelkäckt leende med huvudet på sned på omslagen, gärna omringade av söta små barn. På männens böcker är det något roligt på framsidan, som Sten Sture i sitt byxben eller en rejäl kyckling rostad i ugnen. (Jag klankar inte ner på traditionellt kvinnliga intressen för jag tycker att de är precis lika mycket värda som de traditionellt manliga. Ett dyrt designplagg är lika nödvändigt som en dyr högtalare till badrummet om vi skall jämföra. Men i samhället i stort är det inte så  tyvärr och det förlorar både män och kvinnor på.)

De kvinnliga experterna som finns har blivit och blir ratade till förmån för män med likvärdig kunskap. Annika Dahlqvist och Anna Hallén som två tydliga exempel. Det handlar alltså inte om vem som vet mest utan om hur samhället tar emot kunskapen från experten. Det handlar om att om man inte gör som man är förväntad att göra så når man inte framgång. Ojämställdheten reproduceras hela tiden på det sättet i vårt samhälle eftersom man förväntas göra en specifik sak på grund av sitt kön. Om man gör det som man förväntas av en så blir man belönad, annars inte. Samma sak gäller i allra högsta grad i LCHF-världen.

Jag tycker att alla borde bli behandlade på samma sätt oavsett kön och jag tycker inte att Kostdoktorn får för mycket hyllningar, absolut inte, utan att kvinnorna får för lite och kritiseras för hårt. Skärpning där!

 

 

30 Kommentarer

 1. Varmt tack!

 2. Sant, så sant :( man blir lika bedrövad varje gång man ser detta mönster! bra att du skriver om detta och ryter till lite :)

 3. Precis så är det!
  Jag kan bara hålla med. Väldigt bra och nyanserat skrivet.

 4. Jag utbildar mig just nu till näringsfysiolog, och jag kan med glädje säga att Anna Hallén är min största inspiraton och förebild!

 5. Mycket bra skrivet tycker jag och jag kan bara hålla med. Jag tycker också att Anna och Annika blivit alldeles för hårt ansatta vid flera tillfällen.

  Anna skriver mycket bra inlägg och hennes kokböcker är riktigt riktigt bra. Antagligen de bästa som finns på svenska skulle jag vilja påstå.

 6. Bra skrivet, håller helt med.

 7. Så J***a bra skrivet. Det är ju så det är….

 8. Jättebra skrivet! Tack för att du sätter ord på det jag ibland tänker men inte förmår formulera! Och tack Anna för att du orkar!

 9. Ett utmärkt inlägg, mitti pricki!
  Och så har jag hittat hit till din blogg också. Den ska jag med intresse fördjupa mig i.

 10. Det är så rätt det du skriver. Jag har Annika Dahlqvist att tacka för att jag upptäckte LCHF 2008.

 11. Smart inlägg om smarta kvinnor!

 12. Mycket väl skrivet, du har helt rätt!

 13. Framför allt måste VI KVINNOR lära oss att hålla ihop, och att lära oss att hylla varandras framgångar!

  • Ja precis! Don´t hate, congratulate.

   Fast man kan inte hålla med en kvinna om allt bara för att den är kvinna.

 14. Du har säkert ganska mycket rätt i det du säger, men jag skulle ändå vilja framhäva en annan sak, som kanske gör en viss skillnad på hur folk reagerar på inlägg av Doc, Anna och Annika: Med all respekt för olika synpunkter som Anna och Annika har (och jag HAR stor respekt för båda), så får man nog erkänna, att de har båda en benägenhet att uttrycka sig ganska så (mycket, skulle det kanske stå) bombastisk och odiplomatisk. Doc är generellt mycket diplomatisk i sina uttalanden. Bombastiska och odiplomatiska uttalanden råkar alltså reta gallfeber på folk – oavsett hur förnuftiga synpunkterna annars kan vara. Annas synpunkter på MBC är absolut i den kategorin, även om jag håller med henna ett stycke på vägen. Så förnuft är inte alltid tillräckligt – det bör åtföljas av ett diplomatisk sätt att uttrycka sig. Ja, enligt mitt sätt att se världen…

  • Javisst är det så. Kostdoktorn är den mest diplomatiska och ödmjuka person som finns så det är svårt att vara mer lugn än honom. Men bara för att man är vass i sina uttalanden ibland betyder inte det att man skall bli hatad och förkastad för det. Man måste se till sak och inte person. Jag håller inte med Annika och Anna om allt heller men jag kan diskutera det på ett vettig nivå som tillför något och det skulle vara trevligt om alla kunde göra samma sak. Alla är vi olika och uttrycker oss på olika sätt.

   • Du har helt rätt. Personangrepp borde inte få förekomma! Man borde faktisk kunna ha olika åsikter utan att man hatar varandra, men istället fortsätta att respektera varandra! Men det är tyvärr ett mycket vanligt fenomen i bloggvärlden – inte bara LCHF-bloggar men överallt.

 15. Utan Annika Dahlqvist hade jag varit stor ,Hon fick mig att hitta rätt jag är så glad för alla som lärt mig om LCHF Birgitta Anna Sture Andreas Ni har alla hjälpt till

 16. Mycket bra skrivet Anna-Maria!!

 17. Kanonbra skrivet och mitt i prick! Men håll ut alla kvinnor (män också för den delen, när det gäller LCHF). För detta är superviktigt att sprida och att få människor att fatta. Är så glad att ni ”stridisar” finns !!

 18. Så var det dags för lite ”offerfeminism” även i LCHF-debatten. Anna-h blev inte påhoppad pga av sitt kön utan pga det hon sa, precis som Claude Marcus, Rössner eller Maj Lis Hellenius har blivit tidigare. Kostdoktorn skulle råka ut för samma sak, men han är en för försiktig general, på gränsen till mesig.
  Annika Dahlkvist är den lchf profil jag respekterar mest delvis för att hon aldrig spelatut kvinna=offer kortet. Annika har dock gjort en del uttalanden på magkänsla. Ibland har hon fått rätt, som tex med svininfluensavaccinet, men jag kan förstå att många retat sig på henne, men jag vill hävda att det inte har något att göra med hennes kön.

  • Offerfeminism? Så du menar att det inte finns ojämställdhet i samhället? Det jag ser i LCHF-världen finns överallt i samhället men som man är det kanske svårare att se ojämställdheten eftersom man är i maktposition. Precis som det är svårt för medelklassen att förstå hur det är att vara mindre priviligerad i samhället. Anna Hallén är förföljd i bloggvärlden. Det är inte bara pga av vad hon säger. Nu är hon dessutom tyst och får en massa skit ändå.

   • När sa jag att det inte finns ojämnställdhet? Visst diskrimineras kvinnor såväl som män på olika sätt i samhället, men jag anser som sagt att de hårda ord AnnaH fick har något med hennes kön att göra

    • Hårda ord hon fick? Syftar du på ETT tillfälle? Jag talar om det som håller på hela tiden. Nu senast var det för att Anna uttalade sig som expert i Expressen. Då var hon inte tillförlitlig men Kostdoktorn var bra. Hur skiljer sig deras uttalanden där? Inte något skulle jag påstå.

   • Gillar!

 19. Visst fasen handlar det om kön. Och om ålder i viss mån. En medelålders man har pondus. En medelålders kvinna är ointressant, hysterisk eller något liknande.

  Jag vet inte hur många kommentarer jag har stött på från folk som inte ens ids sätta sig in i vad Annika D säger. De bara avfärdar henne som en hispig tant. ”Jaha, hon den galna fettdoktorn!” Och så behöver de inte bemöta något mer. Det räcker liksom som argument.

  Men Sten Sture kan samma personer tänka sig att lyssna på. Trots att han är minst lika spetsig i sina uttalanden. Och Lars-Erik Litsfeldt. Och Andreas förstås. Även personer som rör sig i gränslandet kring LCHF tas på allvar om de är män. Som Jonas Colting, som håller en väldigt hög profil, fullt i provokationsklass med Annika. Martin Ingvar och Mats-Erik Nilsson är andra tyckare som inte alls bemöts med några förklenande argument.

  För tydlighetens skull vill jag poängtera att jag själv uppskattar alla dessa personer och deras åsikter i kostdebatten! Men jag tycker det är helt uppenbart att när en kvinna tar plats och inte tihi:ar bort sina slutsatser, då är det många som blir provocerade.

  Ett typexempel är när Annika D ifrågasatte den reella nyttan med mammografi. Det blev ett sjuhelsikes liv i tidningarna och hon avfärdades som ovetenskaplig flummare. Senare läste jag en notis om forskningsresultatet från en forskargrupp som sa exakt samma sak. Jag tänkte förstås att nu går väl alla i taket igen, men vad hände? Ingenting. Inga upprörda tongångar alls. Märkligt…

 20. Tack Anna-Maria för ditt inlägg!!