Middagstips – Stekt makrill med stuvad spenat

Idag får ni ett väldigt nyttigt middagstips. När man äter det här så känner man riktigt hur man fylls av energi och vitaminer. ;) Underbart gott är det också. Makrill ger en massa Omega3 och jag äter det minst en gång i veckan. En gång stekt makrill och en eller flera på burk i tomatsås. Lax, makrill, sill och tonfisk är de fisksorter som jag gillar bäst. Tonfiskröra gör jag ibland till lunch. Ni skall få receptet på den. Så gott och lätt! Fast torsk med äggsås är grymt gott också. Det var länge sedan nu. Får köpa det nästa gång jag handlar. Stuvad spenat som ingår i det här middagstipset är också lätt att göra och det är supernyttigt och gott. En massa järn, e-vitamin, folat, kalium, kalcium, fosfor, magnesium  och betakaroten.

En kort beskrivning av vad spenat gör för bra saker i din kropp: 

Järn är bra för syreupptagningen i blodet och om man har järnbrist så blir syresättningen dålig och man blir trött.

E-vitamin är också bra för syresättningen och skyddar kroppen mot oxidation, förkalkning och blodproppar.

Folat eller folsyra är viktig för att cellerna skall dela sig som de skall och för att de röda blodkropparna skall produceras och det sägs att det är viktigt att äta folsyra i början av en graviditet.

Kalium reglerar vätskebalansen i kroppen och hjälper till att styra nervimpulser.

Kalcium bygger upp skelett och tänder om det finns tillräckligt med D- och C-vitamin.

Fosfor ett viktigt ämne för ämnesomsättningen och hormonerna.

Magnesium sänker blodtrycket och gör att man inte får kramp genom att det behövs för  att styra nerv- och muskelimpulser.

Betakaroten ett förstadium till A-vitamin och hjälper till med synen, huden, infektionsmotståndet, allergi, syret i cellerna, fosterutveckling och tillväxt.

Tänk vad mycket bra saker lite spenat kan göra för dig! Hurra! Hur bra som helst. :)

Nu receptet.

 

Stekt makrill med stuvad spenat

400gram makrill (ca 5 filéer)

0,5 dl mandelmjöl

0,5 dl sesamfröm

smör

salt

svartpeppar

vitpeppar

500gram spenat

1,5 dl grädde

en halv lime

Gör så här:

Panera filéerna med mandelmjök och sesamfrön och salta och peppra med svartpeppar. Stek i smör. Lägg i den tinade spenaten i en kastrull tillsammans med en klick smör och häll i grädden, vitpeppar och salt. Låt sjuda en stund tills du har uppnått en lite fast konsistens.

Jag gillar att droppa lite lime på mina makrillfiléer. Lime innehåller 10gram kolhydrater men om man bara tar ett par droppar så är det ingen fara ens för en inbiten gammal sockertorsk som jag. ;) Smaken av lime är ljuvlig.

Servera med valfri grönsallad.

Smaklig måltid och ät Ultimat!

 

 

5 Kommentarer

  1. Torsk med äggsås är mina barns nya favoritmat! Det har vi ätit 3 gånger sedan jul… Men jag gillar det också!
    Jag ska nog ”våga” mig på makrill också, gillar rökt makrill, har lite svårare för stekt, men mannen gillar det!

  2. Tack. Har just funderat över vad jag ska göra med mitt djupfrysta paket makrill som ligger i frysen. Kanske ska jag ta och steka makrillen. Rökt makrill kan man ju inte åstadkomma själv i sitt kök, annars hade det förstås varit gott. Vid något tillfälle gjorde jag en fiskgratäng på makrill men tyckte inte att det var gott. Det blev på något sätt ”oljigt”. Man behöver få bort smaken på makrill med något god bra krydda.

    Kanske lime kan dölja det jag inte gillar med makrill.

  3. Ytterligare ett recept som måste provas. Tack!

  4. Det är så bra o intressant när du skriver vad ingrediensern är bra o nyttiga för! Tack, gärna mera sånt!

    • Ok. Det skall jag tänka på att göra. :)