Naturlig mat utan socker, gluten och sötningsmedel

Det tar ett tag innan man kommer fram till vilken mat man känner att man mår bra av att äta. När jag började med LCHF var inte ekologiskt något som jag prioriterade. Så småningom när jag hade kommit in i LCHF-tänket blev det så och sen slutade jag med sötningsmedel och med nitrit i charkuterier och gluten. Majs och soja undviker jag också på grund av att det är genmanipulerade grödor och soja innehåller en massa fytoöstrogener som jag inte vill att mina barn skall få i sig. Det kanske låter extremt? Jag hade slagit bakut om någon sa att jag skull äta så för två år sedan. Men när man långsamt har vant sig in i LCHF-maten och att äta den mat som vi är designade för att äta så känns det helt naturligt. Man mår så mycket bättre också vilket motiverar. Alla gör som de själva vill och jag kritiserar inte någon annan utan jag bara berättar om hur jag gör och vad jag känner är bäst för mig och min familj.

Jag har börjat fundera på rotfrukternas vara och icke vara. Det sägs ju vara liberal-LCHF att äta rotfrukter och det kan stämma men var lägger vi in den mörka chokladen i det här sammanhanget? Den sägs vara okej på helgen för de som äter strikt LCHF. Om man bara tar ett par rutor så att man inte överstiger 20g kolhydrater. Är inte detta lite humbug och ViktVäktar-tänk? Mörk choklad innehåller 30-40 gram kolhydrater per 100gram och vitt socker. En morot innehåller 7gram kolhydrater per 100gram och den är naturligt sötad. Vad väljer man? Vad är mest LCHF? Logiken säger moroten. Men den lilla sockertjuven uppe i hjärnan säger mörk choklad. Självklart måste vi få äta mörk choklad. Ta inte bort det sista lilla goda. Nej, det gör jag inte. Alla gör sina egna val.

Vi kan ta Katrin Zytomierska som exempel som på ett sätt struntar i vad hon stoppar i sig. Hon äter vetemjöl, gluten, socker och sötningsmedel men bara så att hon håller sig under sina kolhydratsgram så att hon behåller sin vikt. Katrin tog bort röda grönsaker för att hon skulle kunna äta mörk choklad. Där tänker vi numera helt olika.

Själv har jag inte ätit rotfrukter under den tiden jag har ätit LCHF för att jag har varit rädd för att triggas av dem. Har jag ätit mörk choklad? Erkänner. Har jag ätit nötter med högre kolhydrathalt än morot? Erkänner. Har jag lurat mig själv för att inte släppa sockret? Erkänner. Jag kommer säkerligen att äta mörk choklad någon gång igen men jag kommer inte längre lura mig själv att det skulle vara mer okej än rotfrukter. Det är detta som är farligt när man är sockerberoende. Finns det något som är ”godkänt” att äta som vi kan hålla fast vid så gör vi det. Med hull och hår och sedan förstår man inte vad det är man gör för fel. Jag äter ju det som är ”godkänt”?

Så min nya uppdaterade kosthållning innebär att jag på ett mer utförligt och konsekvent sätt äter det som är naturligt. Inget socker, gluten eller sötningsmedel. Rotfrukter i måttlig mängd kommer numera att vara helt okej. I alla fall bättre än mörk choklad.

Katrins nya bok om hur man behåller sin vikt och bakar på LCHF-vis.

 

 

 

10 Kommentarer

  1. Ekologisk eller inte? Låt oss ta ett exempel, som jag läste om häromdan: Vi vet alla, att vi behöver omega-3 och att förhållandet mellan omega-3 och omega-6 är viktigt. Det stod i artikeln (ursprungligen författat av Sally Fallon men översatt till danska: http://www.alun.dk/sund-kost/livet-er-fedt.html#) att ägg från höns som får gå fritt OCH äta gröna växter och insekter innehåller omega-6 och 3 i förhållandet (ungefär) 1:1. Ägg kommersiellt framställda innehåller upp till nitton (19!) gångar så mycket omega-6 som omega-3! Jag frågar igen: Ekologisk eller inte?

    • Ekologiska är inte alltid bra eftersom de kan ha ätit fel mat fastän den är ekologisk. Djur som har fått gå i sin rätta miljö och äta rätt saker är bäst men svårt att få tag på. Så då är svaret att eko är bäst om det inte finns gräsbetat och närproducerat. Gäller både ägg och kött.

  2. Själv gick jag från vegetarisk kost till lchf och kör numera relativt strikt paleo med undantag för någon mjölprodukt då och då. Mår prima och är fullt medveten om konsekvenserna när jag väljer att göra undantag från min vanliga kosthållning, vilket är anledningen till att jag sällan gör det.
    Samtidigt så är jag inte rädd för paleo-kolisar till middag de kvällar som jag tränar.

    Nu är vi ju alla olika funtade både biokemiskt, och vissa går igång på sockret, men enligt min egen erfarenhet så är kolhydrater + träning = kärlek – kärlekshandtagen

    På tal om mörk choklad så äter ju lågkolis-profilen Jimmy Moore – som bland annat har podcasten Livin’ la vida low-carb – enligt egen utsago nästan en hel kaka per dag och håller sig fortfarande i ketos. Har för mig att det till och med var något 80-procentsvarianten som han åt, men citera mig inte.

    Tack för en intressant blogg.

  3. Men vänta… nu hänger jag inte med! Tog hon bort röda grönsaker för att de är söta? Och därför kunde hon motivera att stoppa i sig en mörk chokladbit?

    Om du är sugen på något gott, är det mörk choklad som gäller då eller vad äter du helst? Vad tror du om mitt älskade raw food-godis som består av cashewnötter, dadlar, råkakao, kokosolja och vaniljpulver? Dadlar lär väl vara BIG NO NO, inte sant?

    Är du lika duktig med träning som med kosten?

    #fiafitagerarskjutjärnsjournalistochbombarderaranna-mariamedtusenfrågor#

    • Jag äter ostbricka med egenbakat fröknäcke när jag är sugen på något gott, eller egengjord müsli med hallon och yoggi blandat med grädde. Dricker rödvin och äter macadamianötter.

      Har du inte som mål att få igång maximal fettförbränning, bli av med sockersug, jämna ut blodsockerkurvan eller vill äta LCHF så är dadlarna inget ”farligt”.

  4. 30 – 40 g kolhydrater / 100 g mörk choklad? Låter väldigt mycket. Lindt Excellence 85% innehåller ”bara” 19 g.

    • Den jag har köpt som är 85% innehåller 30gram per 100gram. Sen är det ”godkänt” från 70% kakaohalt och då är det betydligt mer socker i.

  5. Detta har jag också funderat på. Jag äter morötter, lök, palsternacka, kålrot och andra ”underjordgrönsaker” och mår bra av det, det blir lite mer variation i kosten. Att räkna varenda gram kolhydrater är lite samma sak som att räkna kalorier, jobbigt och onödigt. Det gäller nog att hitta den balansen i kosten som passar just mig.

  6. Hej Anna-Maria! Har en fråga jag funderade på angående lchf till barn då du ger det till dina.har du funderat på vad som händer när dina barn blir så stora att de blrjat skolan och då måste börja äta skolmat? Den är ju inte direkt lchf, snarare hclf. Hade varit intressant att höra hur du tänker kring detta, gärna som svar i ett inlägg. Gillar vefkligen din blogg jättemycket, den är mycket intressant skriven och väldigt inspirerande :-)

    • Mina barn är redan utsatta för det problemet eftersom de går på förskola. De börjar kl 9 så att de får min frukost hemma och så äter de lunch och mellanmål på förskolan. De får glutenfri mat där, vilket lite är som att välja mellan pest eller kolera, men jag vill verkligen inte att de får i sig gluten. Jag märker med en gång på deras magar när de har ätit gluten och jag vill inte tänka på vad det gör med resten av deras små kroppar och hjärnor. Det svåra blir när de blir äldre tror jag. Trotsiga tonåringar som skall göra mamma arg. Ja, vi får väl se. Jag gör så gott jag kan utifrån den kunskap jag har nu och jag hoppas att jag influerar dem så att de också kommer att tycka att det är viktigt med naturlig mat.

      Tack för fina ord! Jag blir jätteglad! :)