Öppenhet och ödmjukhet inför olikheter

Vad är Lchf? Är mjölk Lchf? Kanske för en del men inte för andra. Vem bestämmer det?

Lchf och lågkolhydratskost har blivit väldigt stort. Från en liten grupp med människor som hade det som hobby och fritidsintresse har det nu vuxit till att bli en industri. Människor kan leva på det, tidningar tjänar pengar på det och det trycks böcker på löpande band. Kunskapen sprider sig numera av sig självt. Men det kan också uppstå meningsskiljaktigheter.

Från början höll alla intresserade ihop för de yttre påtryckningarna och kritiken. Det behövdes, för den var massiv. Men nu när rörelsen har vuxit sig stor så delas även Lchf-anhängarna in i olika grupper. De två grupper man tydligast kan se som har vuxit fram är de konservativa och de liberala. De konservativa håller hårt på vad de anser vara Lchf och så har vi de liberala som testar det mesta och välkomnar nyheter.

Jag tycker att det är bra att det finns en stabil grund för var som är Lchf eller lågkolhydratskost men jag är absolut inte främmande för nyheter. Grunden handlar om naturlig mat, så lite tillsatser och kemikalier som möjligt och naturliga och bra fetter. Inget socker och inget gluten. Där har vi grunden. Många anhängade av Lchf sätter sin egen stämpel på vad som är Lchf och inte. Det är därför jag använder lågkolhydratskost när jag pratar om det jag står för eftersom jag inte vill ha några förutfattade meningar om vad det är jag arbetar med. Det är farligt att låsa in sig i ett hörn där man säger att det här är Lchf och det här är inte. Visst finns det en grund som sagt men inom den är det lurigt att bestämma vad som är ”rätt” och inte för det är olika var varje individ.

Kunden är i fokus och alla är vi olika. Det går alltså inte att bestämma en väg för alla. Därför behövs den individuella kostrådgivningen. En del behöver äta strikt lågkolhydratskost och en del behöver äta så att de knappt är i ketos. En del gillar att äta mycket på morgonen och en del gillar det inte. En del vill gå ner i vikt och en del vill bara äta bra mat. En del vill ha bra träningsresultat och en del vill inte röra sig alls. Alla de här och många fler variationer måste jag som kostrådgivare vara öppen och ödmjuk inför och då kan jag inte arbeta på ett sätt som skall vara rätt för alla. Dessutom måste jag hela tiden prova nya saker som dyker upp för att vara en så bra kostrådgivare som möjligt. Väga för- och nackdelar och bestämma mig för vad jag tycker om det och hur det kan gagna kunden.

Det som är viktigt att tänka på är att vi som står bakom lågkolhydratskosten blir och har blivit motarbetade. Vi har fått en massa kritik och provocerat många med den här kosthållningen. Hur blir det då om vi som vet hur det är att bli motarbetade motarbetar varandra? Borde inte vi vara ännu mer öppna och ödmjuka inför nyheter som dyker upp eftersom vi vet hur det är att bli hårt kritiserade? Vi kan inte slå bakut varje gång en nyhet presenteras? Visst behöver man inte gilla allt men innan man förkastar något fullständigt så får man tänka på att det är precis där som Lchf var för ett par år sedan och fortfarande är hos vissa människor och statliga myndigheter.

5 Kommentarer

  1. Åh vilket bra inlägg. Det ska jag länka till på en gång!

  2. Mycket bra inlägg. Ungefär vad jag tänkte skriva ”hemma hos mig” men nu behöver jag inte det.

    Det som känns lite roligt är möjligtvis ”benämningen” på de två grupperna (jag förstår att du inte menar det så ”hårt”). Jag som ätit väldigt strikt LCHF i snart tre år blir helt plötsligt kallad liberal (jag placerar mig i alla fall i den gruppen) … :-) Det är lite kul… Samtidigt antar jag att flera ”konservativa” skriver kokböcker med massor av kolhydrater i recepten… :-)

    Som sagt en mycket bra text!

    /Tommy

    • Tack! Min analys av läget just nu i lågkolhydratskretsar. Jag tycker att det är väldigt intressant hur det förgrenar sig samtidigt som det växer. Skall bli väldigt kul att se vad som händer längre fram.

  3. Jag har helt klart kommit att inspireras av LCHF (bl a av Anna-Maria). Däremot har jag inte varit intresserad alls av att leva strikt enligt LCHF, inte ens som liberal LCHF, nej intresset har mest, från min sida, handlat om att dra ner på kolhydraterna, sockret och att äta ekologiskt e t c.

    Det som slår mig när du i det här inlägget talar om våra olikheter, ifråga om kost, är en bok jag läst om kinesisk kostlära av Peter Torssell. Den är kanske inte så enkel att förstå, d v s inga enkla tips kring hur man bör äta ges, MEN den är desto mer intressant att läsa. Här betonas bl a hur vi p g a olika besvär kan bli hjälpa av kosten.

    • Ja det är viktigt att vara öppen för olikheter och ta in nya saker. Kineserna har mycket kunskap som vi borde ta till oss.