Recension av boken Ett sötare blod

Jag vill börja med att citera Ann Fernholms sista stycke i boken för jag tycker att det är så bra, skrämmande och viktigt och jag håller med om varenda ord:

”Vid sidan om en skatt på det vita sockret, tycker jag att vi ska ha en varningstext på godis, läsk, bullar, och kakor där det står: ”Socker ger dig hjärtinfarkt, socker gör dig dement, socker eldar på din cancer, socker kan ge ditt barn en för tidig pubertet, socker stör din ägglossning, socker ger dig finnar, socker dödar i förtid”

                                    Citat av: Ann Fernholm ur boken ”Ett sötare blod”

Ann har delat in boken ”Ett sötare blod- om hälsoeffekterna av ett sekel med socker” i tre delar. Den första heter ”Vägskälet där forskningen gick vilse”. Den andra ”Inflammation – ett varigt sår i vår sjukvård” och den tredje ”Socker – ett gödsel för kroppen”.

Vi börjar med den första delen ”Vägskälet där forskningen gick vilse”. Här går Ann igenom historien och vad som hände när fett och kolesterol helt plötsligt ansågs farligt i mitten av 1950-talet. Hon beskriver också att det inte finns forskning som tyder på att mättat fett är farligt och går igenom forskningsmisstagen som gjordes och som folk fortfarande tror på än idag. De fettskrämda. Låter som en skräckfilm och det är det också om man ser på hur sjukdomar och fetma har ökat sedan de fettsnåla råden och socker och fruktos har ersatt fettet i mat.

Hon tar upp kolesterolmyten och det faktum att det är socker och inte fett som ger upphov till hjärt- och kärlsjukdomar. Hon beskriver att de som drabbas av demens och hjärt- och kärlsjukdomar oftast har högt blodsocker. 7 av 10 har det! Jag vet inte om ni minns men Vetenskapens Värld gjorde ett reportage om Monique Forslund och en kurs som hon hade med diabetiker och följde upp dessa. ALLA som började med LCHF kunde minska sitt insulin, gick ner i vikt, kunde sluta med mediciner och fick bättre blodvärden. Ann skriver om det programmet i boken med slutsatsen att kunskapen i den ”riktiga” sjukvården är låg när det gäller att ge rätt råd till diabetiker. En kostrådgivare gjorde alltså att de här diabetikerna blev friskare än vad läkare och sjuksköterskor hade gjort dem.

Min stilla fundering är: Varför är det ingen inom sjukvården som har uppmärksammat detta tidigare när man har sett att 7 av 10 som drabbas av hjärt- och kärlsjukdom och demens har högt blodsocker? Varför har man fortfarande trott att fett är det farliga när det höga blodsockret har varit den största gemensamma faktorn? Varför ger men kostråd till diabetiker som gör dem sjuka? Man skulle inte ge en nötallergiker nötter och sen en allergispruta så varför då låta diabetiker äta socker som inte tål socker och ge dem insulin? Obegripligt. Fullkomligt obegripligt.

I den andra delen ”Inflammation – ett varigt sår i vår sjukvård” skriver Ann om åderförkalkning och dess orsaker. Det är inte fett som är orsaken utan socker och snabba kolhydrater. Socker klibbar sig fast i kroppen och får den att stelna. AEG-komplex bildas och de gör att kroppen åldras i förtid. Det leder till att du blir stel, får sämre syn, riskerar att bli dement, få hjärt- och kärlsjukdomar, huden åldras snabbare mm. Höga blodsocker retar kroppen och inflammerar den och det är inflammationerna som ger upphov till sjukdomar på kärl och hjärta. Fetma dessutom sätter av sig självt igång de här inflammationerna och leder till än ännu sjukare kropp. Fettet på kroppen är alltså inte bara en isolerad massa utan ett eget organ som påverkar kroppen negativt.

Den sista delen ”Socker – ett gödsel för kroppen” är den mest intressanta delen. När jag läser den här delen av boken vill jag aldrig mer äta socker. Aldrig.

Vi blir längre, våra barn blir allt större när de föds, vi blir mer närsynta för att ögonen växer på ett onaturligt sätt, vi går in i puberteten tidigare, får mer acne och det finns fler barnlösa. Allt det här på grund av att sockerkonsumtionen har ökat. USA spår dessutom en minskad levnadslängd på grund av fetmaexplosionen!!

Det värsta av allt. För mycket socker stimulerar ett hormon som heter IGF-1 till överproduktion. IGF-1 är ett tillväxthormon som alla människor behöver för att växa. MEN det finns människor som inte har det här hormonet och de får inte cancer men de blir också väldigt kortvuxna. En överproduktion av hormonet IGF-1 leder alltså till att vi kan utveckla cancer. Cancerceller i sin tur lever på socker. Ann skriver att man borde sätta alla cancerpatienter, i tidigt skede, på lågkolhydratkost för att stoppa/hämma cancercellernas tillväxt. Det låter så självklart tycker jag. Om något som cancer lever på socker så är det självklart att man inte skall ge dem det då? Det mest skrämmande är att forskare upptäckte att cancer lever på socker på 1920-talet. För snart 100år sedan! Vad är det frågan om? Varför behandlas inte ALLA cancerpatienter med lågkolhydratskost tillsammans med den vanliga medicinen, cellgifterna och strålningen? Hade en person med cancer fått leva ett eller två år till så är det fantastiskt. Det kanske även räddar en del från cancern.

Min sambos pappa gick bort i en elakartad hjärntumör för snart 9 år sedan. Han blev 46 år gammal. När han blev sjuk så blev han så fruktansvärt sugen på lösgodis. Han hade inte ätit det tidigare alls. Aldrig köpt själv. Nu var han helt plötsligt galen i det. Vi tänkte inte på att det hade en koppling, men nu vet vi bättre. Hans cancer ville ha socker och det tog död på honom snabbare. Tänk om jag hade vetat det jag vet idag. Tänk om han vid cancerbeskedet hade börjat äta lågkolhydratskost. Då kanske hans cancer hade besegrats? Då kanske han hade levt idag och fått se sina barnbarn växa upp och min sambo hade haft sin fina pappa i livet och jag hade haft en svärfar. Det gör så ont när jag tänker på det. Så ont. Men samtidigt ger det oss kraft att äta hälsosamt och ge våra barn ett sunt förhållningssätt till mat och hälsa och det ger mig kraft att kämpa för folkhälsan.

Anns bok är skriven med utgångspunkt i aktuell forskning och det råder inga tvivel om att det hon skriver är sant. Alla borde vara rädda om sitt blodsocker och hålla nivåerna så låga som de kan med hjälp av lågkolhydratkost och motion. Jag är väldigt glad att hon har skrivit den här boken för den tillför mänskligheten väldigt mycket positivt. Förhoppningsvis kan en del forskare, läkare och dietister svälja sin stolthet, ta till sig detta och bidraga till ett snabbare paradigmskifte/matrevolution och rädda människor på riktigt genom rätt kostråd.

Läs boken för det är en av de bästa jag har läst och jag rekommenderar den varmt.

Tack Ann Fernholm!

7 Kommentarer

 1. Hej A-M. Du skriver: ”och det råder inga tvivel om att det hon skriver inte är sant.” Har det inte slunkit in ett ”inte” för mycket där? MVH

  • Haha! Det har du rätt i. Ska ändra. Tack för att du påpekade det. :)

 2. Är ofta sjuk kritisk till de flesta blogginlägg där man kommer med påståenden hit och dit och pekar med hela handen. Men istället för att påpeka en massa här tänkte jag bara inflika att en kollega som haft cancer sen 2000 blev satt på en lågkolhydratdiet av sin doktor. Vet ej bakgrunden men förstod det så att efter år av cellgifter valde läkaren att testa detta istället och han har jobbat från och till under dessa tretton år. Sedan 2010 är han återigen inlagd och fick förtidspensioneras men har överlevt en mängd behandlingar,operationer till allas såklart glada förvåning. Hur som helst, detta är i Tyskland men som jag förstått det var lågkolhydratsdiet till en cancerpatient varken något kontroversiellt eller nytt.

  • Du har ofta på dig dina kritiska glasögon har jag märkt. ;)

   I Tyskland är det mycket vanligare än i Sverige att använda kosten som medicin. I Sverige är det sjukt kontroversiellt vilket jag inte förstår.

 3. Din kommentar*

 4. Fin recension på en bok som jag faktiskt beställde i gårkväll. Nu ska det bli ännu mer intressant att läsa den.