Recept på smörgåstårta

Smörgås kan det verkligen vara lågkolhydratskost? Man får ju inte äta bröd. Smörgåstårta som även den mest inbitna kolhydratsätaren inte märker någon skillnad på. Jo, kanske en sak. Att den är godare för att brödet inte är så torrt som det traditionella brödet som är bakat på vitt mjöl är. Tänk att även en smörgåstårta kan vara provocerande.

Nu skall ni få receptet på en nyttig smörgåstårta. Det var inte speciellt svårt att göra dem men lite pilligt. Se till att ni har god tid på er bara. Observera att jag kör på känsla när jag bakar så allt utom brödet är en uppskattning i efterhand och kan behöva justeras. Jag är dock väldigt frikostig (kanske beroende på att jag är en överätare i grund och botten) så ni kommer nog inte stå med för lite ingredienser. ;)

Botten gjorde jag i tre delar med två lager emellan. Det första lagret med ägg och smör och det andra med kräftstjärtar, philadelphiaost, creme fraiche, majonäs och dill. På toppen av tårtan tog jag majonäs och philadelphiaost. Garneringen bestod på den ena tårtan av räkor, rädisor, sallad, skinka, gurka, oliver, citron och dill och på den andra av rökt lax, gurka, röd stenbitsrom, dill, citron, räkor och sallad.

OBS! Se till att ni har ett bra fat till tårtan/tårtorna.

Brödrecept till två bröd (Passar även grymt bra till pizzabotten)

6 ägg

3dl mandelmjöl (byt ut till kokosnötsmjöl om du är allergisk mot nötter, kan behöva justera mängden till lite mindre)

200g philadelphiaost

200g creme fraiche

2 tsk bakpulver

2 tsk fiberhusk

Blanda alla ingredienser. Pensla bakplåtspappret med kokosfett (ekologiskt) innan du häller smeten på plåten för annars går det inte att få loss hela brödet när det är färdiggräddat. Bred ut smeten till den form du vill ha den. Jag gjorde rektangulära tårtor. In i ugnen på 225 grader i 10 minuter.

Jag gjorde tre satser bröd till mina två tårtor.

Fyllning nummer 1:

Ägg med smör

Till båda tårtorna kokade jag 15 ägg. Delade dem med äggskivare på båda håll. Tog ett paket mjukt smör som stått framme ett tag och blandade allt i en skål. Bara att smeta på med slickepott på det första lagret bröd.

Lägg sedan på brödlager nummer två.

Fyllning nummer 2: 

Kräftröra med dill (till två tårtor)

Kräftstjärtar 300gram.

4 dl creme fraiche

2 dl philadelphia ost

3 dl majonäs

1 dl färsk dill

Blanda ihop och lägg som lager två.

Lägg sedan på brödlager nummer tre.

Topping

För att garneringen skall fastna så kleta in tårtan med philadelphiaost och majonäs som du blandar. Jag kommer inte ihåg hur mycket jag använde men det räcker nog med 300gram philadelphila och 300g majonäs till två tårtor.

Sen är det bara att dekorera så fint ni kan med vad ni behagar.

Smaklig spis!

 

 

 

7 Kommentarer

 1. Fyllning nummer 2 saknar vad för slags kräftkött du använde, och hur stor mängd.

  • Ojdå. Skall fixas. Tack!

 2. Smarrig. Ska försöka mig på detta när andan faller på. Tack!

 3. En kanske dum fråga? En sats; gjorde du två ”bottnar” av den?
  Måste pröva, har faktiskt funderat på smörgåstårtor, borde ju kunna vara hur goda och samtidigt nyttiga som helst, vilket du nu har visat!! =)

  • Japp, två bottnar av en sats bröd.:)

 4. Hej
  Har du något tips när man även är allergisk mot kokos? Min sonen nämligen allergisk mot alla nätter och mot kokos. Finns det någon Anna ”mjöl” variant? Det är nämligen ofta som författare tipsar om att man kan byta ut mandelmjölet mot kokosmjölk om man är allergisk. Det är väldigt tråkigt att vi måste välja bort många av dessa måltider.

  • Man kan göra pannkakor med ägg, grädde och fiberhusk. Superbra för nötallergiker