Ser bättre ut

För en vecka sedan var jag och kollade synen för att få nya glasögon. (Hos Späcksavers, motsvarigheten till LCHF;)) Jag gjorde synundersökning och fick reda på att mitt brytningsfel var borta. Väldigt roligt! Jag har varit så orolig för att min syn bara skall bli sämre och sämre. Jag tror att förbättringen beror på att mina ögon inte belastas av socker längre. Men nu kommer något ännu mer intressant. Jag var där idag igen för att få nya linser och då var min syn helt plötsligt mycket bättre än för bara en vecka sedan! Optikern sa att hon antagligen kommer att få sänka styrkan på glasögonen som jag provade ut i förra veckan. De var klara idag så när jag provade dem så märkte jag att det är alldeles för starkt och jag kommer att få sänka styrkan. (Eller skall man ha ett par för när man är i ketos och ett par för när man är ur?) ;)

Jag kan nämna att jag har varit närsynt sedan jag var 12 år, det var då jag upptäckte det, när jag provade en kompis glasögon och jag helt plötsligt kunde se bladen på träden. ;) Jag har haft linser sedan jag var 14 år och då låg styrkan på -0,75 i början på båda. Det blev sämre och sämre och nu har jag -3.0 och -3.25. Men jag har bara behövt öka -0.25 på båda ögonen på 5 år och mitt brytningsfel är borta. Nu vet jag inte om det är kosten som har betydelse för att det har stannat av men jag fick bevis idag på att vara i optimal ketos spelar väldigt stor roll för synen. Samma sak har min sambo upplevt som inte behöver läsglasögon längre när han är i ketos.

Så vad har jag gjort för skillnad sedan jag var där sist? 

Jo, jag har kommit in i optimal ketos när jag har tagit bort mjölkprodukterna och nötter. Jag är piggare, mindre hungrig, inte sugen, ser bättre, är gladare och känner mig som superkvinnan.

Jag berättade det här för optikern och hon sa att socker spelar väldigt stor roll för hur man ser. Hon förnekade det alltså inte! Man är ju beredd på försvarsläge varje gång man nämner lågkolhydratskost. ;) Så vad betyder det här? Socker påverkar alltså synen också. Läs det här på bloggen ”Ett sötare blod” om en kvinna som rädda synen genom att börja med strikt LCHF. Finns det något vi inte kan skylla sockret för?

Har ni upplevt något liknande med er syn?

De nya glajjorna.

 

 

 

 

 

7 Kommentarer

 1. Kommer man i optimal ketos med LCHF endast om man utesluter mjölkprodukter och nötter? Jag tänkte bl a rivstarta med LCHF, men då ingår i alla fall alltid mjölkprodukter i många recept. Ursäkta mig, men jag blir lite förvirrad.

  I övrigt har du en friskt inspirerande blogg och kan jag få bättre syn med LCHF då är ingen lyckligare än jag!

  • Det är så olika för olika personer men jag kommer inte in i optimal ketos om jag äter nötter, sötningsmedel, mjölkprodukter och bär. Ost och smör funkar dock. Sen så triggas jag till överätning om jag äter ovanstående och då äter jag för mycket för att vara i ketos. Det blir för mycket kolhydrater. Jag förstår om du blir förvirrad men efter min ketonmätning i augusti så känner jag igen känslan av att vara i optimal ketos och den har jag aldrig när jag äter allt de andra. Ketos är när man är över 0,5 och optimal är över 1,5 så vill du bara komma in i ketos så kan du äta mjölkprodukter och det andra jag rabblade.

 2. Hmm… jag har som du varit närsynt sen mellanstadiet och gått från -0,75 till -3,5 i styrka på linserna… för ett par veckor sedan kollade jag synen (3 år sen sist) och då har synen förbättrats, optikern sa att jag skulle ha -3,25 nu… har ätit LCHF i ca 1,5 år… och väldigt strikt sen nyår. Tanken slog mig nu att det kan beror på minskningen av socker. Kul i så fall! ska inte vänta 3 år till nästa besök

  • Nej, är det sant! Gud vad häftigt. Grattis till hälsovinsten! :)

 3. Det här var väldigt intressant. Jag har läsglasögon (+1) sedan tre år tillbaka, och har ätit lchf i 1,5 år.
  Synen verkade länge inte förbättras av kosten. Har cirka 2.0 i blodketoner varje gång jag mäter (på morgonen).
  Men så för cirka en månad sedan började jag plötsligt se bättre. Jag fick ta av mig glasögonen när jag läste. Har inte hänt sedan jag började med glasögon.

  Och här kommer det märkliga… Förra helgen gjorde jag ett ovanligt avsteg från kosten. Jag åt rätt mycket frukt till efterrätt två kvällar i rad (äpplen och päron med kanel, kardemumma och smör i ugn).
  Hela den här veckan har jag sett uruselt! Knappt jag har kunnat läsa MED glasögon. Mätte ketonerna i onsdags morse och de var nere i 0,7. Jag föll nog helt ur ketosen av fruktkalaset och det har tagit nästan hela veckan att komma tillbaka. Min man som också äter lchf fick finnar i ansiktet efter fruktätandet. Väldigt ovanligt för honom, det får han nästan bara när han gör avsteg och dricker en öl.

  Kan det finnas ett samband mellan långvarig ketos och förbättrad syn? Jag skulle vilja veta om fler har upplevt detta.

  • Det där låter jätteintressant. Det måste finnas ett samband. Våra kroppar är inte gjorda för att äta mängder av kolhydrater, det är inte det bränslet vi fungerar bäst på. Nu var ju inte frukt mängder men när du åkte ur ketosen så fick inte din kropp längre det optimala bränslet och synen falerade. Det är samma sak med bilar. De går inte bra om de inte får rätt bränsle. Har man aldrig varit i ketos som många människor idag så vet man inte hur bra man kan må och därför ses det på med skepsism. Hoppas att fler hittar det här inlägget så att vi kan diskutera saken vidare.

 4. Oj vad intressant! Jag har nästan precis samma ”glasögonhistoria” som du. Nu äter jag inte strikt LCHF men det vore ju väldigt intressant att prova och se om mitt brytningsfel också går tillbaka! Ögonen har inte blivit sämre på väldigt länge i alla fall. Det kan absolut ha att göra med den mat jag äter.