Söta eller inte inom LCHF?

Det finns en motsats inom LCHF och det är det här med sötningsmedlen och bakverken. Om man äter LCHF och tar bort socker från sin kost kan man då äta sötningsmedel och baka på lågkolhydratsvis? Håller resonemanget då? Många som kritiserar LCHF har en poäng här när de undrar varför vi LCHF:are fortsätter baka och hålla på med sött när vi inte äter socker.  De har rätt här anser jag och problemet är att man byter ut en ohälsosam produkt, i det här fallet socker, mot en annan och man byter ut en vana mot en annan vana och blir ej av med roten till det som kan vara ett problem. Man blir inte av med anledningen till varför man inte går ner i vikt eller anledningen till varför man i första hand gick upp i vikt. Man fortsätter baka, fika och använda den söta smaken. Nu är det inte alla som har problem vilket jag är noga med att poängtera varje gång jag skriver om detta men om man inte har problem med socker varför inte äta lite socker utan att det gör något. Om man tål lite honung eller vitt socker varför inte äta det istället för en massa konstgjord skit? Då kan man ta en kaka på fredagen och så är det bra så eller söta med honung. Varför använda konstgjorda sötningsmedel då när man bara äter så lite?

Jag undviker själv sötningsmedel till stor del men kan ha det i bakverk om det är kalas eller något annat festligt så jag är ju också en av bovarna i det här dramat. ;) Hellre det än socker känner jag eftersom jag är sockerberoende. Helst skall jag inte äta sötningsmedel heller men ibland blir det så ändå och jag triggas av det men eftersom jag är så medveten om det så blir det ett avsteg som jag vet att jag kommer att få kämpa med och därför blir tillfällena mer och mer sällsynta.

Problemet med LCHF-bakningen är att folk som kritiserar LCHF kan använda det som argument mot LCHF och det kan verka oseriöst. De säger: Varför äter ni söta saker när ni inte äter socker? Antingen socker eller inte. Jag förstår vad de menar och det blir problematiskt. Men sen måste man också ta en till sak i beaktning och det är att det finns många sätt att se på LCHF. En del använder det bara som en bantningsdiet och älskar att det finns sötningsmedel så att de kan fortsätta äta sött och gå ner i vikt, en del har inte insett att sötningsmedlen triggar och bibehåller deras beroende och äter med glädje tills de upptäcker att de går upp i vikt och mår dåligt (där har jag själv varit) medan andra ser LCHF som ett naturligt sätt att äta på, artegen föda, ekologiskt, så lite tillsatser som möjligt och närproducerat. Så därför kan man inte dra alla LCHF:are över en kam vilket antagonisterna gärna vill göra.

Vad tänker ni om det här och hur gör ni med sötningen? Sötar ni naturligt om ni sötar eller använder ni sötningsmedel?

 

 

11 Kommentarer

  1. De gånger jag bakar så använder jag antingen choklad som sötning eller så blir det honung. Ibland kan det bli liiiiiiiiite socker, om jag tex ska göra maränger. Jag vill nämligen inte ha sötningsmedel. Jag triggas inte och sen bakar jag extremt sällan.

    • Skönt för dig att du inte triggas och bra att du väljer bort det ändå.

  2. Förutom att jag har fått bättre hälsa sen jag började med LCHF tycker jag det handlar om att man hittar vad man själv mår bäst av. Vissa vill äta massa gott men med minimalt med kolhydrater just för att de tycker det höjer livskvalitén eller vardagslyxen eller vad som helst. Vissa äter ”gotte” väldigt sällan och känner då att de lika gärna äta vanliga kolhydratsrika livsmedel. Hur man än väljer att göra tycker jag är okej. Jag som är sockerberoende men älskar att baka och exprimentera använder sötningsmedel ibland eller frukter som sötning. Jag kan t.ex äta steviasötad choklad och nöja mig efter några bitar, medan jag vet att jag aldrig hade kunnat stanna om det var vanlig marabou jag unnade mig av. Vi måste betona att lchf-kost kan vara lika varierat som för de som äter enligt tallriksmodellen! Blir galen när jag fortfarande hör folk som tror det handlar om att käka bacon varje dag…

    • Ja det tycker jag med. Bara man mår bra själv och känner att man inte är inne i något destruktivt beteende. Ja, det där med bacon och litervis med grädde är man ganska less på att höra.

  3. Jag har aldrig haft något problem med vikt eller ätstörningar, och mitt enda problem med socker har varit att om jag fått i mig något riktigt sött, som en stor mängd läsk, eller något översötat bakverk, har varit att jag då blev lite skakig och illamående.

    Efter att ha börjat med LCHF, så är jag nu mycket mer känslig när det gäller socker, det räcker med ett glas juice, en frukt, eller ännu värre med nåt läskigt bakverk, så mår jag riktig dåligt. Det reglerar sig alltså självt, jag har inget som helst behov av sötsaker, så tanken att baka en kaka för min egen skull finns helt enkelt inte. Sötsaker är ingen njutning, utan något jag äter i ytterst små mängder om jag blir bjuden och inte orkar förklara varför jag inte är sugen ;-)

    Är det inte fler som tappat intresset för söt smak, och nu aktivt undviker det?

  4. Jag tycker egentligen att Stevia och dess vänner är skit. Det smakar inte lika bra och det är också kasst för kroppen. Då kan jag tycka att det känns bättre att äta en ”riktig” kanelbulle en gång i halvåret än försöka tycka om LCHF-kanelbullarna som smakar ägg och plastsocker. MEN: Jag har också ett triggningsproblem och har väääldigt svårt att hålla mig till en kanelbulle de gångerna det händer och vill gärna fortsätta trycka i mig socker. Så det är svårt, skitsvårt. Sen tycker jag också väldigt mycket om att baka och kan sakna det jättemycket, att stå och pyssla i köket. Men om jag inte kan smaka på smeten och bakverken utan bara stå och titta på dem i timmar medan jag tillverkar dem så känns inte bakning så roligt längre.. Ja. Det bästa är alltså, för mig iallafall, att hålla mig borta från socker bäst jag kan. Tack för inspiration till ett nyttigt LCHF-liv som gjort min kropp 23 kg lättare och mitt psyke starkare. Kram från Malmö

    • Stort grattis till dina hälsovinster! Jag håller med dig om att man hellre skulle vilja kunna äta lite socker istället för konstgjort. Lite, lite honung tex. Men det sätter ju ingång sockermonstret med en gång. Kram!

  5. Har provat stevia (Truvía), men jag mår dåligt av det, jag blir illamående och skakig.
    Hellre en gnutta honung nån gång ibland. Som tur är har sötsuget försvunnit med LCHF, däremot har jag svårt att äta lagom. Måste lära mig att känna när jag är hungrig.

    • Ja en del få hjärtklappning av det också. Låter inte bra.

  6. Tycker det är som med allt annat: upp till var och en.
    Under första halvåret på LCHF använde jag en del sötningsmedel, t ex i chokladbollar och någon kaka osv. Men numer allt sällan. Första halvåret saknade jag sötsaker och fick sug lite då och då, men numer allt sällan.
    Numera räcker det också med ytterst lite sött för att det ska smaka väldigt sött, t ex paprika är sött, 70% choklad är söt osv.
    Jag använder lakritspulver från markatta, men kommer nog även överväga honung som sötning istället för stevia när jag ska söta något.

    • Paprika smakar väldigt sött numera och speciellt de ekologiska.