Välj mat med mest och bäst innehåll

Det här med c-vitamin. Varför är den allmänna uppfattningen att apelsin är en c-vitaminbomb? Vem har lurat i oss det? Antagligen de som vill att vi skall köpa apelsiner. Kapitalismen styr.

Men vet ni vad, apelsiner är inte alls några c-vitaminbomber om man jämför med grönsaker som broccoli, brysselkål, blomkål, paprika, grönkål och nässlor. Visste ni att nässlor är en växt som innehåller jättemycket c-vitamin. Det ogräs som vi skyr som pesten som växer överallt i allas trädgårdar. Det är en c-vitaminbomb. Nässelsoppa borde vi äta för att få i oss c-vitamin. Paprikan vinner bland grönsakerna med 205mg/100g c-vitamin. Så drick paprikajuice istället för apelsinjuice om det är c-vitamin du vill ha i dig och samtidigt mindre socker. Nyponpulver verkar vara vinnaren. Finns på hälsokosten att köpa. Den vanliga nyponsoppan man kan köpa i affären är det inte mycket nypon i och dessutom är det en massa socker som jag inte vill ha där i.

En lista på hur mycket c-vitamin det är i olika matvaror baserat på Livsmedelsverkets näringstabell:

Nypon 270mg/100g

Paprika 205mg/100g

Nässlor 175mg/100g

Havtorn 131mg/100g

Grönkål 120mg/100g

Brysselkål 85mg/100g

Broccoli 83mg/100g

Blomkål 73mg/100g

Apelsin 73 mg/100g

Vi som äter lågkolhydratskost och väljer bort frukten får ofta höra att vi kommer att dö i skörbjugg. Om någon säger det till er så visa den här listan. Många som börjar med att äta lågkolhydratskost äter alltså MER c-vitamin eftersom man äter mer grönsaker när man tar bort pasta, ris och potatis.

Jag har tänkt att jag skall lista den mat som har mest näringsmässigt innehåll. Det skall bli intressant att se hur mycket potatis verkligen innehåller tex. Kan man överleva på bara potatis som man har hört? Kanske? Men hur bra mår man efter ett tag? Listan tänker jag skall vara ett hjälpmedel så att man lättare kan välja de varor som är mest innehållsrika på nyttigheter. Då får man mest för pengarna när man handlar. LCHF-maten hamnar där automatiskt när jag har kollat lite snabbt. Jag skall jobba på den där listan så får vi se när den kommer upp här. Sen är det ju det här med ekologisk mat också. Jag försöker att köpa så mycket ekologiskt som möjligt för att maximera näringen i maten och minska på gifter och andra tillsatser.

 

10 Kommentarer

 1. Ååå tack för ett bra inlägg, det kommer jag att dela med mig av… :) ))

  • Vad roligt att du tycker det! Tack och trevlig helg! :)

 2. Ska bli intressant!!

 3. apropå potatis, finns det väl redan undersökningar som visar hur mycket man måste äta för att klara sig enbart på den kosten, och det handlade om mycket potatis/dag, för att klara svält. irländarna som drabbades av missväxt för ett par hundra år sedan, åt väl ett par kilo om dagen, om inte mer.

  • Klara sig ja. Men hur bra mår man efter en höst och vinter med bara potatis? Bara för att man var tvungen att äta bara potatis för i tiden så betyder inte det att vi måste äta det nu om det finns andra matvaror som innehåller mer och bättre näringsämnen. Om man inte gillar potatis då och känner att man inte kan vara utan det.

   • tack för den faceslappen, mitt inlägg var faktiskt inget annat än att tala om att det fanns undersökningar på det här med potatis, och jag är medveten om att det finns de som inte gillar potatis, mig själv inräknad.

    • Det var inte meningen att sätta dit dig på något sätt. Ledsen om det verkade så. :)

 4. Där ser man, det är inte bara meterologerna som luras (men det visste vi ju). Kapitalismen styr såklart och de har ju lurat oss tidigare att vi ska äta 6-8 skivor bröd om dagen så jag är inte förvånad.

 5. Jag har också tittat runt lite på vilka mineraler och vitaminer olika livsmedel innehåller. En sak som dock är viktig, och som du kanske kan lägga till är vad en normal portion av livsmedlet innehåller. En apelsin (ätbart) är kanske 150gram? Nässlor, jag tror tyvärr inte jag äter 100 gram i en nässelsoppa, eller (lite dålig koll), broccoli är ju bra, där äter man säkert 100 gram på en portion, osv och då får man ju en mycket bättre jämförelse!

  • Jag tänkte också på det och det är ju väldigt relevant. :)